Filofax,

A negyedik

Kicsit vissza kellett pörgetnem a bejegyzéseket, hogy mikor is írtam utoljára részletesebb filofaxos posztot. Október vége volt, mikor a “lidl-naptáram”  (ami szám szerint a harmadik ilyen kalendáriumom volt) vettem és beleszerelmesedtem. Akkor lebeszéltem magam az A/5 méretről is, mondván, hogy jaj, túl nagy, nem kell nekem ekkora. Különben is, kitaláltam, hogy 1-2 dolgot (pl. munkával kapcsolatos határidők, teendők) külön naptárban fogok vezetni 2016-ban. Aha. Meg ahogy én azt elképzeltem…

Figyelem! A bejegyzés további része baromi sok képet tartalmaz!

Egészen február első hetéig bírtam. Aztán betévedtünk a Müllerbe, ahol már addig is minden egyes alkalommal szemeztem a gyűrűs kalendáriumokkal… mikor rájöttem, hogy van 15% kedvezményem és egyébként is jócskán le vannak értékelve a naptárak, tudtam, hogy elvesztem. Egy egyszerű, fekete darabra esett a választásom. Aztán még vagy fél órán át bolyongtam a boltban, közben pedig próbáltam meggyőzni magam hol arról, hogy áh, nem kell, visszarakom, hol pedig arról, hogy de, ha kell, akkor itt a lehető legjobb alkalom, most vedd meg, mert egyébként úgysem adnál ki érte annyi pénzt (eredetileg 6000 Ft körüli áron mozog). Végül az utóbbi álláspont győzött, jött velem haza ez a csoda.

DSC_0075-Large

Ami a méretét illeti: tény, hogy lényegesen több helyet foglal a táskámban, de nagyon hamar megszoktam. Mivel a másik is dugig volt mindenfélével+ott volt mellette egy összespirálozott füzetnyi másik naptár, súlyra sem érzek különösebb változást (ez azért lényeges, mert ugye kb. mindenhova cipelem magammal). Csináltam képet összehasonlításképp a piros M méretű kalendáriummal, illetve egy sima A/5 méretű füzettel is.

DSC_0097-LargeDSC_0098-Large

Ami a tartalmát illeti, mindenféle naptárlapokkal együtt kaptam. Mivel egy része – számomra – felesleges volt, kiszedtem őket és elraktam valami bombabiztos helyre, hogy most hirtelen még én se találjam meg, így pontosan sajnos nem tudom felsorolni, mit tartalmazott a csomag. Amit viszont biztosan tudok, hogy elválasztók nem voltak hozzá (update: DE, voltak hozzá, csak nem tetszettek és azt is eldugtam a többi felesleges lappal együtt és meg is feledkeztem róluk), csak egy vonalzó, amivel az adott hetet/napot jelzi, így azokat ismét magamnak gyártottam le. Ezúttal nem kizárólag Londonos (hűha), hanem több nagyobb város/látványosság szerepel rajtuk és a változatosság kedvéért fent vannak a fülecskék, nem pedig oldalt.

DSC_0077-LargeDSC_0078-LargeDSC_0084-LargeDSC_0086-LargeDSC_0090-Large

Az első részben szokás szerint infók vannak rólam-nekem, amik jó, ha kéznél vannak. Ezeket a plusz lapokat én nyomtattam és itt el is kell hogy mondjam, hogy az A/5 méret a nyomtatásnál nagyon-nagyon sokat könnyít a helyzeten. Míg a másik naptárnál szórakozni kellett a pontos méretre vágással, itt csak fogom, egy A/4-es lapra kinyomtatom, amit szeretnék 1 lapon 2 oldal beállítással és félbevágom. Vagy már eleve A/5-ös papírt teszek a nyomtatóba (legutóbb egy csomag írólapot vettem és arra nyomtattam, hogy még a vágással se legyen gond), és kapásból méretre is van szabva. Csak lyukasztani kell és kész.

DSC_0079-LargeDSC_0081-LargeDSC_0082-Large

A naptár részen van szokás szerint egy egész éves áttekintés, jövő évre is már, aztán a havi nézet (ezt én nyomtattam, mert ami alapból volt, az nem tetszett), ahová színes washi-pöttyökkel jelölöm a dolgokat, illetve a heti beosztású tervezőnaptár, ahová a fél életemet írom. 😀 Baromira tetszik, hogy a napoknál két színnel külön van választva az oldal, ki is találtam gyorsan, hogy az egyik lesz a személyes, a másik a munkával kapcsolatos oszlop. Ráadásul nagyjából mindent “színkódolok” (pl. lila – születésnapok, narancssárga – munka, kék – határidők, ugyanúgy mint a pöttyök). Így egyben van minden, mégis kicsit elkülönülnek egymástól a dolgok.

Magát a “színezést” úgy oldom meg az utóbbi időben, hogy alapjáraton egy vékony hegyű, fekete, radírozható tollal írok és amikor van egy kis nyugim, fogom a színes tűfilceket és átjavítom az adott színre.

DSC_0099-LargeDSC_0107-LargeDSC_0103-Large

A harmadik fül alatt négyzetrácsos jegyzetlapok vannak, ezt különösebben nem részletezném, listákat szoktam írni, számolgatni szoktam itt. A negyedik fül a blogtervezőmé. Nem egy hű, de részletes, mindenre kiterjedő tervező, csak egy táblázat, 1-2 oldalnyi pipálós teendőlista, illetve további jegyzetlapok vannak benne. A blog színe a citromsárga egyébként, így ezzel a színnel jelölöm a táblázatban, például, hogy melyik nap írtam bejegyzést. Jó így egy helyen látni, bár jobban örülnék, ha több lenne a sárga színű dobozka. 🙂 Mivel amilyen ügyes vagyok, ezt is sikerült elcsesznem (lejjebb az egyik képen kicsit látszik is), beszereztem egy szövegkiemelőt is a fekete tollam mellé, ami szintén radírozható. Nagyon jópofa és ilyenkor baromi hasznos dolog. 🙂

DSC_0087-LargeDSC_0088-LargeDSC_0089-Large

Az utolsó fül alatt perpill egy műanyag kártyatartó tasak van, ami szintén az “alapfelszereltség” része volt. Pár régi mozijegy, illetve egy kártya alakú pendrive van belecsúsztatva és egy rakat post-it van ráragasztva. Ezt a részleget már kicsit előre tervezve iktattam a naptárba, ide tervezem majd az iskolával kapcsolatos infókat, apróságokat lefűzni – már ha egyáltalán felvesznek… addig marad üresen.

DSC_0091-LargeDSC_0092-Large

És ezzel a végére is értünk. Most már fél éve használom ezt a kalendáriumot, és egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy visszatérjek a kisebb verzióhoz, annyira kényelmes ez a méret. Hátránya, mint már írtam, hogy akármelyik táskába pakolom, több helyet foglal. Viszont több lap is fér bele és a saját kiegészítő lapok nyomtatása lényegesen egyszerűbb. A Lidl-ben vásárolt naptárt el is ajándékoztam, kolléganőm kapta meg szülinapi ajándék gyanánt, mert novemberben, mire eljutott odáig, hogy vesz magának, már nem volt a boltban… A piros naptáramat gondoltam, hogy egy kis játék keretében itt a blogon ajándékozom tovább, de mikor jobban megvizsgáltam a múltkor, rájöttem, hogy bizony sajnos elég viseltes, a használat során menthetetlenül elszíneződött, úgyhogy ezt az ötletet gyorsan el is vetettem, mert ilyet nem szívesen adnék oda senkinek. :/

Azt nem mondom, hogy ezt a kalendáriumot már sosem fogom lecserélni, hiszen annyi csudiszép változatban kaphatók ezek a naptárak, viszont azt már tudom, hogy a méret tökéletesen megfelel és ennél nagyobb már tuti nem fog kelleni. 😀 Azon még gondolkodom, hogy jövőre magamnak nyomtassak-e bele naptárlapokat, vagy vegyek egy előre gyártott csomagot, mert ez a heti tervező eddig nagyon jól bevált… De ezt még bőven van időm eldönteni, ugye? 🙂

no comment