Filofax,

I’m a planner-holic

Nem fárasztok senkit túl sok részlettel: aki rendszeresen olvas, az tudja, hogy hetek óta azon tanakodom, hogy kell-e nekem másik filofax vagy sem. Ha kell, akkor milyen, mekkora, mikor… Nos, azt hiszem, ezt a problémát egy időre sikerült parkolópályára tennem. Történt ugyanis, hogy habár őszi szünet van, nekem be kellett mennem a suliba, és az üres, ráérősebb óráimat azzal töltöttem, hogy összeraktam magamnak egy munkahelyi naptárt A/5 méretben. Ennek a borítóját osztottam meg tegnap instagramon.

Sajnos a spirálozás miatt a borító és a belső lapok kicsit furán állnak egymáshoz képest (a belső lapok feljebb vannak, így egy picit kilógnak a borító tetejénél), de a lényeg, hogy teljesen használható lett még így is. Mivel a munkával kapcsolatosan többnyire a teendőimet, illetve 1-2 időpontot írok fel, úgy döntöttem, hogy az oldalpárok bal oldalára kerül az 1 hét 1 oldalon beosztású naptár, a jobb oldalra pedig egy négyzetrácsos jegyzetlap, ahová a teendőket vezethetem és pipálhatom, ha kész vannak. Így a munkahelyi és a személyes teendők külön lesznek választva – persze, lesznek átfedések, amit mindkét naplómban vezetni fogok (pl. szabadságok), de talán így átláthatóbbá válik majd az egész.

A másik ok, ami miatt tárgytalan ez az egész “rendeljünk új filofaxot” téma, az pedig, hogy tegnap, miközben a facebookot bújtam, az egyik külföldi filofaxos csoportban valaki közzétett egy bejegyzést, miszerint a lidl-ben £3.99-ért lehet kapni plannert. Gondoltam magamban, ma úgyis szabadságon vagyok és már csak néhány ruha miatt is el akartam menni körülnézni – igen, megkaptam a fennmaradó összeget a pályázati pénzből, yeah – megnézem, hogy van-e nálunk is ilyen…

Le is lövöm gyorsan a poént: VAN. Nem kellett sokáig keresgélnem az üzletben, találtam és a dobozok között lapult néhány kibontott példány is… kétféle stílusban – az egyik pántja bújtatós, a másiké mágneses – és kétféle(?) – ebben nem vagyok egészen biztos, én kétfélével találkoztam – színben: feketében és barnában.

 

Kicsit kaptam is a lehetőségen, hogy így valaki már kicincálta a dobozából őket és körbetapogattam, kívül-belül megnéztem az egyiket, plusz ugye az árát is, és úgy gondoltam, hogy nekem egy ilyen kell, úgyhogy egy mágneses kapcsos fekete jött is velem haza (plusz egy farmer és egy harisnya is btw).

Mint ahogy már a fenti képen is látható, teljesen egyszerű, közepes (M/personal) méretű naplócskáról van szó. Elég strapabírónak tűnik első ránézésre is – és ezt a dobozán is feltüntették -, és amiért megtetszett, az az volt, hogy a piros filofaxommal ellentétben nem az a műanyagos a kinézete és a tapintása, hanem tényleg bőrszerű (műbőr egyébként), sima darab. Kinyitva, bal oldalon találunk egy nagyobb zsebet és 5 kicsit, névjegykártyáknak, igazolványoknak. Jobb oldalon – hátsó borító, belül) pedig egy jegyzettömbnek való mélyebb zseb található.

Naptár- és egyéb lapokat, plusz egy keményebb borító lapot és 5 db elválasztó lapot is kapunk a kis kalendáriumhoz (naptár, aktuális, jegyzetek, információk, levelezési cím a felirat a füleken). Ezeken a lapokon vannak toldalékolásból eredő hibák (2016-es, 2016-ös), de ezt leszámítva nagyon szépen összerakott naptárlapokat kapunk. Rögtön az elején, a személyes adatok után van egy áttekintő, egész éves naptár 2016 és 2017 évekre, utána pedig egy éves áttekintő, kihajtogatható naptár található. A naptár fülön belül egy heti tervező (egy hét két oldalon beosztású) helyezkedik el.

Az aktuális feliratú fül pipálható teendőlistákat tartalmaz, a jegyzetek fül pedig – most figyelj – vonalas jegyzetlapokat! 😀 Az információk fül csupa hasznos dolgot rejt. Van itt többek között fontos telefonszámokat – segélyhívó, tudakozó, stb. – összegyűjtő oldal, munkaszüneti napok, ünnepnapok az elkövetkező két évben, kalóriatáblázat, egy kihajtható Európa térkép, és amit nagyon érdekesnek találtam: egy szabadságolási ellenőrző lista, illetve egy rövid összefoglaló, hogy hogyan tudunk elsősegélyt nyújtani baleset során. A levelezési cím pedig olyan lapokat rejt, ahová címeket, telefonszámokat, emailes elérhetőségeket tudunk felírni.

Mindezek után egy kis nejlontasakba csomagolva egy (szintén hibás toldalékos) 2017-es naptárcsomagot is találunk még a naplónkba rejtve, ami tartalmaz egy éves áttekintő naptárt, valamint egy heti tervezőt. Eredetileg ebben a tasakban volt a jegyzettömb is, amit én közben a hátsó borítón található helyére csúsztattam.

Mindent összevetve, pláne hogy két évre előre megvannak a szükséges naptárlapok, véleményem szerint megéri az árát, ami 1599 forint. Akinek tehát fájt már a foga egy filofaxra, de nem akart érte vagyonokat kiadni, vagy ebayről rendelni, annak itt a remek lehetőség, hogy beszerezzen egyet, meglehetősen kedvező áron. 🙂

no comment