Filofax,

A negyedik

Kicsit vissza kellett pörgetnem a bejegyzéseket, hogy mikor is írtam utoljára részletesebb filofaxos posztot. Október vége volt, mikor a “lidl-naptáram”  (ami szám szerint a harmadik ilyen kalendáriumom volt) vettem és beleszerelmesedtem. Akkor lebeszéltem magam az A/5 méretről is, mondván, hogy jaj, túl nagy, nem kell nekem ekkora. Különben is, kitaláltam, hogy 1-2 dolgot (pl. munkával kapcsolatos határidők, teendők) külön naptárban fogok vezetni 2016-ban. Aha. Meg ahogy én azt elképzeltem…

Figyelem! A bejegyzés további része baromi sok képet tartalmaz!

Egészen február első hetéig bírtam. Aztán betévedtünk a Müllerbe, ahol már addig is minden egyes alkalommal szemeztem a gyűrűs kalendáriumokkal… mikor rájöttem, hogy van 15% kedvezményem és egyébként is jócskán le vannak értékelve a naptárak, tudtam, hogy elvesztem. Egy egyszerű, fekete darabra esett a választásom. Aztán még vagy fél órán át bolyongtam a boltban, közben pedig próbáltam meggyőzni magam hol arról, hogy áh, nem kell, visszarakom, hol pedig arról, hogy de, ha kell, akkor itt a lehető legjobb alkalom, most vedd meg, mert egyébként úgysem adnál ki érte annyi pénzt (eredetileg 6000 Ft körüli áron mozog). Végül az utóbbi álláspont győzött, jött velem haza ez a csoda.

Ami a méretét illeti: tény, hogy lényegesen több helyet foglal a táskámban, de nagyon hamar megszoktam. Mivel a másik is dugig volt mindenfélével+ott volt mellette egy összespirálozott füzetnyi másik naptár, súlyra sem érzek különösebb változást (ez azért lényeges, mert ugye kb. mindenhova cipelem magammal). Csináltam képet összehasonlításképp a piros M méretű kalendáriummal, illetve egy sima A/5 méretű füzettel is.

Ami a tartalmát illeti, mindenféle naptárlapokkal együtt kaptam. Mivel egy része – számomra – felesleges volt, kiszedtem őket és elraktam valami bombabiztos helyre, hogy most hirtelen még én se találjam meg, így pontosan sajnos nem tudom felsorolni, mit tartalmazott a csomag. Amit viszont biztosan tudok, hogy elválasztók nem voltak hozzá (update: DE, voltak hozzá, csak nem tetszettek és azt is eldugtam a többi felesleges lappal együtt és meg is feledkeztem róluk), csak egy vonalzó, amivel az adott hetet/napot jelzi, így azokat ismét magamnak gyártottam le. Ezúttal nem kizárólag Londonos (hűha), hanem több nagyobb város/látványosság szerepel rajtuk és a változatosság kedvéért fent vannak a fülecskék, nem pedig oldalt.

Az első részben szokás szerint infók vannak rólam-nekem, amik jó, ha kéznél vannak. Ezeket a plusz lapokat én nyomtattam és itt el is kell hogy mondjam, hogy az A/5 méret a nyomtatásnál nagyon-nagyon sokat könnyít a helyzeten. Míg a másik naptárnál szórakozni kellett a pontos méretre vágással, itt csak fogom, egy A/4-es lapra kinyomtatom, amit szeretnék 1 lapon 2 oldal beállítással és félbevágom. Vagy már eleve A/5-ös papírt teszek a nyomtatóba (legutóbb egy csomag írólapot vettem és arra nyomtattam, hogy még a vágással se legyen gond), és kapásból méretre is van szabva. Csak lyukasztani kell és kész.

A naptár részen van szokás szerint egy egész éves áttekintés, jövő évre is már, aztán a havi nézet (ezt én nyomtattam, mert ami alapból volt, az nem tetszett), ahová színes washi-pöttyökkel jelölöm a dolgokat, illetve a heti beosztású tervezőnaptár, ahová a fél életemet írom. 😀 Baromira tetszik, hogy a napoknál két színnel külön van választva az oldal, ki is találtam gyorsan, hogy az egyik lesz a személyes, a másik a munkával kapcsolatos oszlop. Ráadásul nagyjából mindent “színkódolok” (pl. lila – születésnapok, narancssárga – munka, kék – határidők, ugyanúgy mint a pöttyök). Így egyben van minden, mégis kicsit elkülönülnek egymástól a dolgok.

Magát a “színezést” úgy oldom meg az utóbbi időben, hogy alapjáraton egy vékony hegyű, fekete, radírozható tollal írok és amikor van egy kis nyugim, fogom a színes tűfilceket és átjavítom az adott színre.

A harmadik fül alatt négyzetrácsos jegyzetlapok vannak, ezt különösebben nem részletezném, listákat szoktam írni, számolgatni szoktam itt. A negyedik fül a blogtervezőmé. Nem egy hű, de részletes, mindenre kiterjedő tervező, csak egy táblázat, 1-2 oldalnyi pipálós teendőlista, illetve további jegyzetlapok vannak benne. A blog színe a citromsárga egyébként, így ezzel a színnel jelölöm a táblázatban, például, hogy melyik nap írtam bejegyzést. Jó így egy helyen látni, bár jobban örülnék, ha több lenne a sárga színű dobozka. 🙂 Mivel amilyen ügyes vagyok, ezt is sikerült elcsesznem (lejjebb az egyik képen kicsit látszik is), beszereztem egy szövegkiemelőt is a fekete tollam mellé, ami szintén radírozható. Nagyon jópofa és ilyenkor baromi hasznos dolog. 🙂

Az utolsó fül alatt perpill egy műanyag kártyatartó tasak van, ami szintén az “alapfelszereltség” része volt. Pár régi mozijegy, illetve egy kártya alakú pendrive van belecsúsztatva és egy rakat post-it van ráragasztva. Ezt a részleget már kicsit előre tervezve iktattam a naptárba, ide tervezem majd az iskolával kapcsolatos infókat, apróságokat lefűzni – már ha egyáltalán felvesznek… addig marad üresen.

És ezzel a végére is értünk. Most már fél éve használom ezt a kalendáriumot, és egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy visszatérjek a kisebb verzióhoz, annyira kényelmes ez a méret. Hátránya, mint már írtam, hogy akármelyik táskába pakolom, több helyet foglal. Viszont több lap is fér bele és a saját kiegészítő lapok nyomtatása lényegesen egyszerűbb. A Lidl-ben vásárolt naptárt el is ajándékoztam, kolléganőm kapta meg szülinapi ajándék gyanánt, mert novemberben, mire eljutott odáig, hogy vesz magának, már nem volt a boltban… A piros naptáramat gondoltam, hogy egy kis játék keretében itt a blogon ajándékozom tovább, de mikor jobban megvizsgáltam a múltkor, rájöttem, hogy bizony sajnos elég viseltes, a használat során menthetetlenül elszíneződött, úgyhogy ezt az ötletet gyorsan el is vetettem, mert ilyet nem szívesen adnék oda senkinek. :/

Azt nem mondom, hogy ezt a kalendáriumot már sosem fogom lecserélni, hiszen annyi csudiszép változatban kaphatók ezek a naptárak, viszont azt már tudom, hogy a méret tökéletesen megfelel és ennél nagyobb már tuti nem fog kelleni. 😀 Azon még gondolkodom, hogy jövőre magamnak nyomtassak-e bele naptárlapokat, vagy vegyek egy előre gyártott csomagot, mert ez a heti tervező eddig nagyon jól bevált… De ezt még bőven van időm eldönteni, ugye? 🙂

no comment